30.10.2013

Metsäkansa suosikit

Toivoitte tai ette, blogissa kurkataan museon henkilökunnan suosikkikuviin Ivar Ekströmin Metsäkansa-kokoelmasta. Ensimmäisenä vuorossa museo-oppaan valinta.Tiilikan kylässä Ukonmäen savutuvassa metsäkansalaisen vaimo vastaa taikinan juurta. Rautavaara v. 1925.
Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström.Ihan järjettömän hieno kuva. Jostain syystä sydän alkaa pamppailla joka kerta, kun katson tätä kuvaa. Kuvan sommittelu miellyttää omaa silmää, samoin tarkennus etualalle olevaan naiseen.

Tuossa taikinatyöhön uppoutuneessa naisessa on jotain maagista. Ilme ja asento kertovat enemmän kuin yksikään sana.

Ja mikä valo tässä otoksessa on. Näyttää melkein, että kuvaaja on poistanut pimeästä savutuvasta yhden seinän, niin hienosti valoa on hyödynnetty. Onkohan tässä käytetty salamaa?

Kyseinen kuva ei ole mukana Ivar Ekström: Metsäkansa -näyttelyssä. Aina kokoelmakuvia selatessani se kuitenkin pomppaa 300 muun joukosta esiin. En muuttaisi tästä kuvasta mitään.Ekströmin Metsäkansa-kokoelma herättää minussa monenlaisia kysymyksiä.


Mitä Ekström tunsi kuvatessaan metsätyöntekijöitä?
Lavastiko Ekström kuvanottotilanteita?
Ystävystyikö hän metsäkansan kanssa?
Tunsiko hän ehkä I. K. Inhan?Maria1 kommentti:

  1. Museon Facebook-sivulle tuli ihana kommentti, joka tiivisti hyvin kuvasta nousevia teemoja.
    "Ymmärrän. Tässä on tasoja! Historiaihmisenä taustan tyttökin herättää ajatuksia. On kovuutta, elämää ja valoa. Ja leipä ja leipoja, huolenpito, sitkeys."

    Mitä sinulle tulee mieleen tästä kuvasta?

    VastaaPoista