21.10.2013

Varkauden museot blogitunnelmissa

Täällä ollaan, nimittäin blogailemassa museoasiaa! Alkuun on varmaan kohteliasta esittäytyä. Seuraavaksi pähkinänkuoressa Varkauden museoista.


Siis mitkä museot?


Varkauden museot on Varkauden kaupungin alainen museokokonaisuus. Museot siksi, että samassa toimivat niin kulttuurihistoriallinen museo kuin taidemuseo. Näin tiedottajan roolissa on pakko todeta, että toisinaan tuo monikko aiheuttaa vähän päänvaivaa. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin mukavaa, että saamme tarjota yleisölle sekä historiaa että taidetta. Tämän lisäksi saamme itse työskennellä monipuolisessa työympäristössä.


Museon näyttelytilat eli tehtaan hotelli.
Tuomas Toratti/ Varkauden museot

Historialliset tilat


Museon näyttelytilat sijaitsevat Päiviönsaaressa, nyt 99-vuotiaassa entisessä tehtaan hotellin rakennuksessa.

Museon kokoelma- ja arkistotilat löytyvät puolestaan läheltä tehdasaluetta Savontien mutkan tuntumasta. Vanha punatiilinen rakennus on ollut entisessä elämässä tehtaan koulu. Museon kokoelmien kohdalla luokittelu onkin viety äärimmäisyyksiin, esineet kun sijaitsevat vanhoissa koululuokissa.


Teollisuuskaupungissa


Nyt on jo mainittu monta kertaa sana tehdas ja näin se taitaa olla aina Varkaudesta puhuttaessa. Kuten moni varmaan tietää, Varkaus on vanha teollisuuspaikkakunta, jossa tehdasalue sijaitsee keskellä kaupunkia.

Ehkäpä jossain blogipostauksessa voidaan kurkistaa tarkemminkin Varkauden historiaan, tässä vaiheessa riittänee tieto siitä, että paperipaikkakuntana tunnetussa kaupungissa on puuhasteltu myös laivanrakennuksen ja konepajatoiminnan parissa. Luonnollisesti teollisuushistorialla on merkittävä rooli museon kokoelmissa, näyttelytoiminnassa, museo-opetuksessa ja kulttuuriympäristöprojekteissa.


Kurkkaus kokoelmiin


Muun muassa tehdastoimintaan liittyvien esineiden lisäksi museon kokoelmista löytyy valtavat määrät valokuvia. Yli miljoonan kuvan kokoelmaa digitoidaan koko ajan huolella. Kuvien aiheet vaihtelevat tehdastoiminnoista paikkakunnan rakennuksiin sekä ihmisten arkeen. Tulevissa postauksissa päästäänkin kurkistamaan museon yhteen merkittävään kuvakokoelmaan.

Museon taidekokoelma on puolestaan rakentunut Rakel Kansasen lahjoittaman kokoelman ympärille. Varkauden naapurikunnasta Leppävirralta lähtöisin oleva taiteen mesenaatti testamenttasi keräämänsä teokset Varkauden kaupungille. Suomalaiseen ekspressionismiin keskittyvää kokoelmaa täydennetään yhä sopivin hankinnoin.


Seuraavassa postauksessa kerron enemmän tästä blogista ja mitä lukija voi siltä odottaa.


Tervetuloa mukaan museomatkalle!


Maria 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti