29.11.2013

Ennen - nyt


Ajattelin tuoda tänne blogiin välillä nykyhetken vastineita museon kuva-arkiston otoksille. Paikkakunnalla vaikuttaneiden aktiivisten valokuvaajien ansiosta kaupunkikuvaa on tallennettu monesta eri vinkkelistä. Omasta mielestäni on hauska vertailla, miten maisema on muuttunut ja toisaalta, mikä on pysynyt samana. Aloitetaan tehdasalueesta.


Näin ulkopaikkakuntalaiselle Varkauden tehdasalue näyttää todella kiehtovalta. Tehdasrakennukset ovat siis keskellä kaupunkia kaikkien nähtävillä. Itse esimerkiksi tallustan alueen ohi päivittäin. Historia on siellä jopa yllättävällä tavalla läsnä: satavuotiaita tehdasrakennuksia ei ole purettu, niiden ympärille on vain rakennettu uutta. Nykyaikaisten kiiltävien  rakennelmien ja 1900-luvun alun tyylikkäiden talovanhusten välinen kontrasti on hieno.

Alla viime viikolla ottamani kuva sekä Ivar Ekströmin otos lähes samasta kohdasta noin 90 vuotta sitten. Näkymä on pysynyt hyvin samanlaisena, mutta joitakin muutoksia on tehty. Bongaatko eroavaisuudet?

Maria Kananen/ Varkauden museot

Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

Yleiskuva A. Ahlström Oy:n tehtaista 20-luvun alussa. Kuvassa näkyvät saha, puuhiomo, vesitornit, voima-asema ja etualalla Ahlströminkatu. 

Toisinaan tehdaskuvien ajoituksia on helppo tehdä rakennusten rakennus- tai purkamisvuosien mukaan. Myös joidenkin rakennusten muutostyöt johdattelevat kuvanottovuoden jäljille. Luetteloija on ajoittanut Ekströmin kuvan vuosien 1923-25 väliin, koska Ahlströminkatu rakennettiin vuonna 1923 ja kellotornin muutostyöt tehtiin vuoteen 1925 mennessä.


Alla lisää tehdastunnelmointia. 


Maria Kananen/ Varkauden museot


Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

Sama kohta vuodelta 1924. Kuvassa saha, voimakanava, puuhiomo ja vesivoimalaitos. Voimakanavan ylittää väliaikainen kapearaide.


Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

Tässä vielä lähikuvaa kellotornista vuodelta 1933. Kellotorni muutettiin siis Karl Lindahlin suunnitelmien mukaan 1923-25. Ensimmäiseen Ekströmin kuvaan verratessa huomataan, että torni on kokenut pienen kasvupyrähdyksen.


Mitä mieltä olette, jatketaanko "Ennen - nyt" -sarjaa?


Maria


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti