14.11.2013

Jouluinen savityöpaja

Kolmen päivän ajan museolla on huhkittu savitöiden parissa. Koululaisten työpaja oli osa Keramiikkaveistoksia-näyttelyn oheisohjelmaa. Tiistaina joulukoristeiden muovaamista ohjasi taiteilija Merja Nykänen-Naukkarinen, muina päivinä savesta inspiroiduttiin museon henkilökunnan johdolla. Tässä pieni katsaus päivien puuhiin.


Materiaalina käytettiin punasavea. Työkaluina oli piparkakkumuotteja, leimasimia, säkkikangasta, pitsiä, tikkuja...

Piparkakkumuoteilla tehtyjä joulukuusenkoristeita.
Maria Kananen/ Varkauden museot

Suosittuja työpajatuotoksia olivat piparkakkumuottien ja leimasinten avulla tehdyt joulukuusenkoristeet. Joissain ryhmissä hitiksi muodostuivat erilaiset savikupit ja -kulhot. Toiset tekivät savesta taas kynttilänalusia ja koristelaattoja.


Tässä on syntymässä savinen tuoppi.
Maria Kananen/ Varkauden museot


Tässäkin työpajassa koettiin suuria tunteita. Toiset väkersivät koristeita innoissaan erilaisia aiheita pursuten. Toisilla alkuun pääseminen otti koville. Saven kanssa työskentely alkoi pari kertaa myös kiukuttaa: uuden materiaalin muotoileminen oli hankalaa ja saviteos ei onnistunutkaan halutulla tavalla. 


Repokankaan koulun oppilaita työn touhussa.
Maria Kananen/ Varkauden museot

Savitöitä omistettiin mummoille ja papoille, vanhemmille ja jopa ihastuksille. Aika moni tulee ilahtumaan joulukuussa itsetehdyistä savilahjoista.

Keskiviikon aamupäivän satoa.
Maria Kananen/ Varkauden museot

Museolta työt vietiin kuivumaan ja poltettaviksi paikallisen kuviskoulun uuniin. Tällä kertaa savitöitä ei väritetty mitenkään, mutta onhan punasaven luonnollinen väri kivan jouluinen ilmankin.

Täysin ongelmitta ei tätäkään työpajaa pyöritetty. Tiistaina iltapäivällä museolle tultiin ilmoittamaan seuraavan päivän vesikatkoksesta. Keskiviikon työpajat piti siis vetää ilman juoksevaa vettä. Onneksi katkosta tällä kertaa sentään ilmoitettiin etukäteen, pesuvettä saatiin hamstrattua tarpeeksi edellisenä päivänä.

Savipaja toi museoon kyllä jouluista tunnelmaa. Seuraavaksi pipariostoksille!

Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti