19.11.2013

Käpyjen arvoitus ratkeaa

Taannoisessa kuva-arvoituksessa kyseltiin, mihin museossa voidaan tarvita käpyjä. Tässäpä vastaus. Julkaisimme museon uudet opetuspaketit päiväkodeille ja kouluille Issuu.com-verkkojulkaisualustalla. Siellä esite on selattavissa ilmaiseksi. Jatkossa tulemme siis tarjoamaan eri ikäryhmille museokierroksia kulttuurihistoriaan, taiteeseen ja valokuvaan.


Tutustu esitteeseen täällä.

Luovaa rakentamista pienoiskaupunkityöpajassa.
Maria Kananen/ Varkauden museot

Kävyt liittyvät päiväkoti-ikäisten museokierrokseen Lapsuus tehdaskaupungissa. Luvassa on käpylehmien rakentelemista, tietysti. Alakoululaisten kanssa tullaan tutustumaan tehdaspaikkakunnan asumiseen 1900-luvun alussa. Isommat koululaiset pääsevät puolestaan perehtymään tehtaalla tehtyyn työhön. Taiteessa ja valokuvassa on omat sisältönsä eri ikäryhmille sovitettuina.


Silmälasit museon esinekokoelmasta antavat mallia kriitikon laseille.
Varkauden museon esinekokoelma


Tähän asti museo on tarjonnut kouluille opastuksia yläkerran Kerroksien kaupunki -teemanäyttelyyn. Opastuksen lisäksi koululaisten on ollut mahdollista täyttää näyttelyyn liittyvä tehtävälappunen. Uusien pakettien myötä päiväkoti- ja koululaiskierroksia laajennetaan siten, että tiedon lisäksi lapset pääsevät tekemään, kuulemaan ja kokemaan kokonaisvaltaisemmin.


Älkää pelästykö, kuvassa ei lääpitä paljain käsin oikeaa lasinegatiivia.
Kyseessä on koululaiskierroksia varten tehty kopio Ivar Ekströmin negatiivista.
Maria Kananen/ Varkauden museot


Opastusosuuksiin on liitetty ääninauhoja, kuvia ja tehtäviä. Työpajaosuuksissa puolestaan askarrellaan kierroksen teemaan liittyviä töitä. Samalla kuitenkin yksinkertaistetaan kierrosten sisältöjä: enää yhdellä kierroksella ei yritetä esittää koko Varkauden historiaa, vaan jokainen ikäryhmä saa keskittyä rajattuun teemaan.

Kaksoisvalotettu valokuva.
Varkauden museon kuva-arkisto, Valokuvaamo Jäniksen kokoelma


Haaveissamme on, että ajan myötä paikkakunnan lapsoset ovat käyneet jokaisella kierroksella aina sieltä päiväkoti-iästä lukioon asti. Toivomme kohtaavamme museossa myös tekemisen iloa, naurua ja oivalluksia.

Maria


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti