3.4.2014

Svenska skolanin oppilaat taidetulkkeina

Taidetulkkitoiminta on Varkauden museoiden ja Lastenkulttuurikeskus Verson kehittämää toimintaa, jonka lähtökohtana ja ydinkysymyksenä on se, kenellä on oikeus tulkita, kertoa ja kokea taidetta. Onko olemassa oikeaa tapaa katsoa? Ja kenellä on auktoriteetti kertoa toiselle, mitä teoksesta tulee nähdä? Svenska skolanin oppilaat eskareista kuutosluokkaisiin tutustuivat Harri Turusen, Teppo Laurinollin ja Seppo Väänäsen näyttelyyn Varkauden taidemuseolla.

 

Ensimmäinen tapaaminen: Näyttelyyn tutustuminen

Oppilaat tutustuivat näyttelyyn aluksi aivan itsekseen, ilman opastusta tai ilman aikuisten keskustelua. Kaikki näyttelyn teoksista mieleen juolahtaneet asiat kirjattiin ylös käyttämällä sadutusmenetelmää.

Lapset kertovat, Minnamaria Versolta kirjaa ylös juuri niin kuin asia on kerrottu.

Harri Turusen Vastaanottokeskus herätti paljon ajatuksia.

Toinen tapaaminen: Taidehetki koululla

Näyttelyvierailun ja teoksiin tutustumisen jälkeen oppilaat pääsivät luomaan taidetta itse Lastenkulttuurikeskus Verson ohjaajien kanssa. Ennen taideteosten tekemistä tutustuttiin eri muotoihin ja väreihin mm. huivien kanssa. Itse työt toteutettiin kipsistä rautalankapohjalle.

Värikkäillä huiveilla tutustuttiin väreihin ja muotoihin.

Karin ohjasi työpajan, taideteosten runko muotoiltiin rautalangasta.

Rautalankakehikon ympärille muotoiltiin kipsistä mitä mielikuvituksellisimpia muotoja.

Kolmas tapaaminen: Taiteilijatapaaminen

Kolmannella tapaamiskerralla oppilailla oli treffit näyttelyn taiteilijoiden, Harri Turusen, Teppo Laurinollin ja Seppo Väänäsen kanssa museoilla. Tapaamisessa syntyi mielenkiintoista keskustelua näyttelyn teoksista ja lasten omista töistä, taiteesta, taiteen tekemisestä ja taiteilijuudesta.

Taiteliijat Harri, Seppo ja Teppo vastailivat lasten kysymyksiin.

Neljäs tapaaminen: Vanhempainilta

Taidetulkki-rupeaman päätökseksi kutsuttiin oppilaiden vanhemmat käymään. Vanhempainillassa mehutarjoilun lomassa kerrottiin toiminnan vaiheista vanhemmille ja esiteltiin lasten tekemiä töitä, jotka oli asetettu näytteille taidenäyttelyn lomaan.

Vanhemmat tutustumassa taidetulkkeihin, lasten taideteoksiin ja näyttelyyn.

Vielä viimeiset poseeraukset omien töiden ja niiden innoittajana toimineen Teppo Laurinollin työn kanssa.

Hanna-Kaisa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti