8.9.2014

Arkkitehti Kalevi Väyrynen 100 vuotta vuonna 2014Varkauden ensimmäisen kauppalanarkkitehdin Kalevi Väyrysen (arkkitehti, Safa) syntymästä tulee vuonna 2014 kuluneeksi 100 vuotta. Samana vuonna yksi Väyrysen merkittävimmistä rakennuksista, Varkauden Vesitorni täyttää 60 vuotta.

Varkauden vesitorni rakenteilla
Kalevi Väyrysen tuotteliainta aikaa Varkaudessa oli 1950-luku, jolloin kauppalasta rakennettiin aktiivisesti modernia kaupunkia. Jälleenrakennuskauden aikaa kuvasti vahva tulevaisuuden usko ja luottamus kaupungin jatkuvaan kasvuun ja kehitykseen. Kalevi Väyrysen juhlavuotta on vietetty  monella eri tavalla osana kaupungin 85-vuotisjuhlaa
 kesällä ja syksyllä 2014.

Kalevi Väyrynen (1914-1980)
Sortavalalaissyntyinen Kalevi Päivö Pietari Väyrynen valmistui arkkitehdiksi vuonna 1937 ja työskenteli Arkkitehtitoimisto M. Paalasen palveluksessa vuosina 1936-37. Martti Paalanen suunnitteli tähän aikaan Varkauden pääkirkkoa. Tämän jälkeen Väyrynen työskenteli SOK:n rakennusosaston arkkitehtinä, sekä vuodet 1939-40 Lääkintöhallituksessa. Sitten hän työskenteli ensin Arkkitehtitoimisto Alvar Aallon toimistossa ja siirtyi arkkitehdiksi A. Ahlström Oy:lle Varkauden talotehtaalle vuosiksi 1944-48. Tuolloin hän vastasi jo Aallon toimistossa aloitetusta teollisesti tuotettujen talojen suunnittelutyöstä.


Kalevi Väyrynen aloitti Varkauden kauppalanarkkitehtinä 1.2.1948, ensimmäisenä arkkitehtinä tässä virassa. Väyrysen aloittaessa kauppalan palveluksessa rakentamiseen ja rakennustoimiston toimintaan kiinnitettiin erityistä huomiota, sillä rakennustöistä muodostui yksi kehittyvän ja kasvavan kauppalan tärkeimmistä tehtävistä. Väyrysen aikaa Varkaudessa leimaa tulevaisuudenusko ja uuden, modernin kaupungin luominen. Varkaudessa elettiin kasvun aikaa niin teollisuudessa, kuin liikeyritysten määrässä ja väestömäärän suhteen. Vuonna 1958 painettu kauppalan 30-vuotisjulkaisun nimi Varkaus Varttuu ja Vaurastuu nousikin lentäväksi lauseeksi, joka kuvasi tulevaisuudenuskoa ja positiivista päämäärää. Valtavat rakennushankkeet olivat yksi keino, joilla luotiin pienestä kauppalasta uutta, modernia kaupunkia. Varkaudesta tulikin kaupunki vuoden 1962 alussa. Varttuvan ja Vaurastuvan Varkauden symboliksi uuden virastotalon päätyyn valmistui Väyrysen suunnittelema reliefi ”Rahapuu”.
Varkauden kauppalan virastotalo 1951.

Väyrynen on vaikuttanut paljon Varkauden kauppalan ilmeeseen. Hänen suunnittelemiaan julkisrakennuksia ovat Varkauden talouskoulu, Lehtoniemen ja Könönpellon koulut, Luttilan siunauskappeli, Huvipirtti, Kisapuiston katsomo, Vesitorni ja Varkauden Ortodoksinen kirkko. Lisäksi Kalevi Väyrynen toimi asemakaavasuunnittelijana, jo vuonna 1946 hän laati Kuoppakankaan asemakaavan. Taulumäelle, Kauppakadun alkupäähän hän suunnitteli useita asuin-ja liikerakennuksia. Toinen hänen suunnittelemansa kokonaisuus löytyy Päiviönsaaresta.

Ortodoksisen kirkon piirustukset vuodelta 1956, kirkko valmistui vuonna 1958
Väyrynen siirtyi Riihimäen kaupungin arkkitehdiksi vuonna 1958, mutta hän teki tämän jälkeen vielä muun muassa Varkauden Aluesairaalan suunnitelmat, jotka valmistuivat vuonna 1960.

- Hanna-Kaisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti