1.12.2014

MUSEOKÄYNTI KOSKETTAA ARJEN KESKELLÄ

Museon asiakaspalvelussa ja museo-oppaan työssä kohtaan museon kävijöitä päivittäin.  Yksittäiskävijä saattaa poiketa museoon päiväkävelyn tai asiointireissun yhteydessä, joku on rakentanut itselleen kokonaisen kulttuuripitoisen vapaapäivän. Museokäynti on usein myös sosiaalinen ja eri sukupolvia yhdistävä tapahtuma. Aikuiset lapset tuovat iäkkäitä vanhempiaan museoon tai isovanhemmat lastenlapsiaan, kuten koulujen syyslomaviikolla tapahtui. Museo sijaitsee keskeisellä paikalla ja sinne on vapaa pääsy, sinne on siis helppo poiketa.

Varkauden koululaisia Mennään museoon- viikon työpajassa lokakuussa 2014.

Työni antoisimpia puolia on nähdä kävijöiden reaktioita ja jakaa kokemuksia, varsin moni kun haluaa antaa poislähtiessään välitöntä palautetta näyttelyistä. Mm. Mäntysten näyttelyä tultiin katsomaan varta vasten pitkästäkin matkasta ja lähtiessä todettiin, että "upea näyttely, tämän takia kannatti tulla satojenkin kilometrien takaa". Olavi Mäntysen maalaukset ja Taru ja Jussi Mäntysen veistokset muodostivat moni-ilmeisen näyttelykokonaisuuden, jota ihastuneet kävijät monin sanoin kommentoivat. Mennään museoon -viikolla koululaiset ihmettelivät taideteoksia ja muodonmuutosteemaa jatkettiin naurun säestyksellä varjoteatterityöpajoissa.

Pirtinnimen laivaveistämän maalarit 1890-luvulla.
Kerroksien Varkaus- näyttely herättää muistoja ja kysymyksiä, joita etenkin näyttelyä yksin katsomaan tullut tulee monesti jakamaan museo-oppaan kanssa.  Myös verkossa julkaistua piipunjuurella- kokoelmatietokantaa kommentoitiin heti tuoreeltaan, kuinka "museo on nyt saanut koko kaupungin sekaisin kun kaikki vaan haluavat katsella kuvia ja ovat ihan koukussa niiden selaamiseen" tai "tämä on museolta todella hyvä teko, muuten ihmisten työ katoaa"

Museo on muistiorganisaatio, jonka tehtävänä on tallentaa myös aineetonta kulttuuriperintöä, kuten valokuviin liittyviä tarinoita ja tapahtumia. Piipunjuurella- sivuston kävijöitä kannustetaankin antamaan kuviin liittyviä lisätietoja ja palautetta, joka käy näppärästi sivustolla olevan koritoiminnon kautta. Myös kansalaisopistossa järjestetyssä Piipunjuurella- kurssilla heräteltiin yhdessä muistelemisen kautta menneisyyttä eloon. Museot vahvistavat näin toiminnallaan paikallista yhteisöllisyyttä ja identiteettiä, ihmisten kuulumista johonkin, olemista osana isompaa tarinaa. Näihin tekijöihin on viitattu myös silloin, kun on arvioitu museoiden kävijöilleen tuottamia hyvinvointi- ja jopa terveysvaikutuksia.

Matleena Jänis: Guadalupen Neitsyt
Varkauden taidemuseossa on nyt meneillään meksikolaista arjen uskontoa ja Guadalupen Neitsyen roolia siinä kuvaava valokuvanäyttely, jonka ovat toteuttaneet valokuvaaja Matleena Jänis, kuvataiteilija Minna Parkkinen ja professori Outi Fingerroos. Näyttelyn värikylläisten ja maalauksellisten kuvien myötä toisenlainen maailma ja kulttuuri avautuu eteemme meidän tarvitsematta matkustaa mihinkään. Parkkisen sanoin taiteilijat ovat halunneet kuvata sitä, millaisia välineitä ihminen käyttää saadakseen toivoa ja voimaa elämäänsä. Museo-oppaana pääse joskus osalliseksi näyttelyn syvästi koskettaman kävijän kokemuksia ja näyttelyn herättämiä henkilökohtaisia merkityksiä. Erään näyttelyssä kävijän sanoin "ihme johdatti minut tähän näyttelyyn ja myös täällä koin ihmeen". Guadalupesta lisää seuraavassa blogissa.

Tuula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti