22.7.2016

Monenlaista museolla – kesätyö edition!

Tämä kesä on ollut ensimmäinen kertani Varkauden Museoilla kesätöissä ja kirkkaasti paras työkesäni tähän asti. Hommat alkoivat vauhdikkaasti VekaraVarkauden kuvansiirtotyönpajalla, jossa rakenneltiin eväslaukkuja- ja rasioita pienten Vekara-vierailijoiden tarpeisiin. Laukut koristeltiin ruokaisilla kuvilla teeman mukaan monivaiheisella kuvansiirtotekniikalla, joka vaati liimaa ja kärsivällisyyttä. Kuitenkin vekaroilla homma tuntui sujuvan jopa paremmin kuin henkilökunnan ensimmäisellä askarteluyrityksellä! Kiitokset kaikille kävijöille.

Tapasin työpajassa ensi kertaa kesätyökollegani Sonjan ja Annaliinan, ja tulimmekin ensimmäisestä päivästä lähtien toimeen kuin unelma. Koska kaikkea hölöttämistä ei ollut sopivaa hoitaa työajalla, oli pakko töiden jälkeen lähteä Seikkailujen Saareen porukalla. Väkirikkaan Vekara-työpajaviikon jälkeen koko museon ja Museonystävät ry:n väki lastautui bussiin Rautalammin retkelle virkistäytymään. Reissulla tutustuttiin kirkkoon, paikalliseen museoon sekä Rautalammin vieraanvaraisuuteen: kun toiset retkeilijät ja Museonystävät ry kokoustivat, me kolme kesätyöläistä menimme koputtamaan Rautalammin Seurakunnan kirpputorin ovea (Alatie 27, Rautalampi ). Vaikka kirpputori on normaalisti maanantaisin suljettu, päästi sisällä oleva ystävällinen työntekijä meidät shoppailemaan. Jos Rautalammille on asiaa, suosittelemme pistäytymään Kirkkoa vastapäätä olevassa keltaisessa kirpputorirakennuksessa! Mukaamme nimittäin tarttui pari hattua, jotka päässä poseerasimmekin saman tien.

Sonja, Annaliina ja Siiri onnistuneiden hattukauppojen jälkeen.

Annaliina jatkoi matkaansa Norjaan, minä ja Sonja Tehtaankoulun arkistoihin työskentelemään syksyistä 1950-luku-valokuvanäyttelyä varten museonjohtaja Hanna-Kaisan opastuksessa. Sonja on estetiikantajuinen historiantietäjä ja omat vahvuuteni ovat samat päinvastoin, joten täydensimme urakan aikana toisiamme. Kävimme läpi puuvillahansikkaat käsissä tuhansia negatiiveja, metsästäen juuri niitä mehukkaimpia ja tärkeimpiä näyttelyä varten. Välillä runsaudenpula pelotti, mutta lopulta langat pysyivät käsissämme. Totesimme myös yhdessä, miten eri näkökulmasta aloimme nähdä oman Varkautemme; tutuilla maisemilla yli 60 vuotta vanhoissa valokuvissa oli perspektiiviä laajentava vaikutus.

Unelmatyöparini Sonja siirtyikin oppaaksi Wredenkadulle ja toimii siellä vielä heinäkuun loppuun. Toivonkin että paljon kävijöitä osallistuisi opastuksiin! Itse jäin jatkamaan näyttelyurakkaa, jonka on ollut hienoa nähdä joka päivä edistyvän; kuvat on nyt valittu ja osallistavaa hauskaa näyttelyä varten kehitelty. Hanna-Kaisalta olen saanut paljon sekä tietoa, mutta myös mallia johdonmukaisen näyttelyn kokoamiseen ja aihepiirien erittelyyn. Vapautta minulla on ollut taas käyttää omaa luovuuttani ja on mukavaa nähdä että panoksestani on hyötyä! Muistakaa tulla katsomaan näyttely 23.9.2016 alkaen - tervetuloa!

Innostuin näyttelyn taustatutkimuksesta sen verran, että olen haastatellut omaa mummoani sekä tuttavaani, molemmat 1950-luvun Varkautta todistaneita naisia joilta sain inspiraatiota ja materiaalia vuosikymmenen tutkiskeluun. Kävin myös kalakukkojunan kyytiin Lempi ”Liimaska” Liimataisen juonnolla, mikä oli etupäässä viihdyttävä mutta myös 50-luvun Varkaudesta tosiasioita kertova show. (Junan kyytiin pääsee vielä. Menkää ajoissa paikalle!)

Museotyön kautta kuin vahingossa Varkaus on tullut minulle uudella tavalla tutuksi ja lähemmäksi, paljastanut itsestään puolia mitä en tiennyt kotikaupungistani; ”tuolla oli joskus tuollainen kauppa ja rakennus”, ”ai tuokin asia 50-luvulta vaikuttaa vielä nykyään?”. Kesätyö on osunut myös henkilökohtaisesti vuosi sitten Varkauteen virallisesti paluumuuttaneelle, pääosin eteläsuomessa koulunsa käyneelle naiselle; nyt tiedän paremmin mistä tulen.

Kiitän kaikkia museon työntekijöitä – täällä on kotoisa ilmapiiri. Jutella saa ja työt tulevat tehdyiksi, asiat toimivat jouhevasti ja huumori sekä intensiivinen keskittyminen kulkevat käsi kädessä työpäivänä. Tännepä tahtoisin uudelleen, ei siis kuin kyttäämään ensi keväällä Varkauden kaupungin nettisivuja milloin kesätyöhakemuksia saa jälleen kirjoittaa.

Ihanaa lomaa lomalaisille ja toivottavasti aurinkoista loppukesää 2016,

terveisin Siiri Viljakka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti