14.7.2016

Rikollinen Varkaus


Varkauden rikoshistoriasta löytyy sanomalehtiä selailemalla muutamiakin kiinnostavia tapauksia. Murhamysteereitä, salakuljetusta ja murtovarkauksia menneisyydestä löytyy mm. Warkauden Lehden sivuilta viime vuosisadan alkuvuosikymmeniltä, ja mainitaanpa paikkakunta myös valtakunnallisella tasolla.

                                                                      ***


Varkauden konepajan teknillisenä johtajana Richard Munsterhjelmin ja Albert Krankin välissä toimi muuan Anders Pöyhiä vain runsaan vuoden verran. Pöyhiän toimintakausi alkoi tammikuussa 1881 lohduttomissa merkeissä – suhdanteet olivat huonot puutavaramarkkinoilla ja vienti Venäjälle lähes täysin tyrehtynyt. Vielä lohduttomammaksi Pöyhiän Varkauden kausi tulisi kuitenkin käymään, sillä kevättalvella 1882 Pöyhiä löydettiin kuolleena asunnostaan. Kuolemaan johtaneet tekijät olivat epäselvät: murhattiinko Pöyhiä vai oliko kyseessä vahingonlaukaus?  


Tampereen Sanomat 1.4.1882 raportoi tuolloin seuraavasti: Kuopion läänin kuvernöörin virastosta on Keisarillisen Senaatin Sivili-Toimituskunta eilen saanut vastaanottaa näin kuuluvan lennätinsanoman: ”Insinööri Pöyhiä ammuttiin 25 p:nä t. k. kuoliaaksi omassa huoneessaan Warkaudella. Murhantekijä on vielä tietymättömissä.”


Hämäläinen samaisena päivänä toteaa: ”Kamala tapaus. Insinööri A. Pöyhiä on – murhattu viime lauantaina Warkaudessa pistoolin laukauksella. Murhasta kuulutaan epäiltävän hänen asuntonsa piikaa.


Pellervossa (1.4.1882) puolestaan tiedettiin asioiden kulku varsin paljon seikkaperäisemmin:

Kamala murha on meille kerrottu Varkauden tehtaalta Leppävirroilla. Tehtaan pääinsinööri Pöyhiä on äsken kuluneen Maarian edellä puolen päivänä kello 8 ja 11 välillä tavattu omasta makuuhuoneestansa omalla haulipyssyllään rinnan aluksesta ammuttuna kuoliaaksi. Kaksipiippuinen pyssy oli jätetty toinen hana viritettynä lattialle sängyn viereen, jossa murhattu makasi peitteessä verissään, paita ampumakohdasta ja toinen hihan suu palaneina. Kello 8 aamulla oli insinööri P. ollut valveilla ja juonut aamukahvinsa. Hänen kortteerissansa ei asunut muita kuin hänen palveluspiikansa, joka isäntäänsä mainitun päivän aamupuolella asioista hakeville ja kysyville oli kertonut toisille hänen vielä makaavan, toisille hänen olevan kirkossa. Makuuhuone oli sisästäpäin lukittu. Kyökistä oli siihen pääsy toisen huoneen läpi. Tästä kamalasta murhasta on pidetty polisitutkinto, millä valaistuksella, ei ole meille tuttu.

Palveluspiian mahdolliset motiivit jäävät epäselviksi – mitä huoneistossa oikein tapahtui, mitä Pöyhiän ja piian välillä oli meneillään?


                                                                            ***


Vuoden 1919 joulukuusta alkaen varkautelaiset pääsivät oman paikallislehden kautta perille paitsi lähiseutujen myös muun Suomen ja ulkomaiden tapahtumista. Varsinkin ensimmäisinä vuosikymmeninä Warkauden Lehdessä raportoitiin varsin ahkerasti toinen toistaan kammottavimmista kuolemantapauksista, dynamiitti-itsemurhista, arsenikkimyrkytyksistä ja mustan magian harjoittajista. Varkaudessa vuosisadan alussa harjoitettiin kuitenkin lähinnä pikkurikollisuutta ja pirtun salakuljetusta.

Lauantaina 4. tammikuuta 1930 Warkauden Lehti kertoo otsikon ”Myi vettä viinana ja pahoinpiteli ostajaa” alla tapauksesta, jossa eräs E.T. Ripatti tuomittiin petoksesta kahdeksi kuukaudeksi ja pahoinpitelystä kymmeneksi päiväksi vankeuteen. Lehden mukaan: ”Ripatti oli joulun edellä myynyt eräälle Nykänen nimiselle naishenkilölle kaksi 10 litran vetoista kanisteria vettä uskotellen sen olevan pirtua. Sen lisäksi oli Ripatti pahoinpidellyt Nykästä.”


Edellisenä vuonna liikkeellä oli varsin epäonninen myyjä. Lehti kirjoittaa: 
Trokari meni kauppaamaan pirtujaan – poliisille.
Maanantaina kohtasi erään varkautelaisen poliisikonstaapelin muudan mies, joka tuntematta poliisia, tarjosi tälle ostettavaksi pirtua. Näin pääsi poliisi pirtukätkön jäljille, joka oli sijoitettu savonlinnalaiseen ”Uolevi”-nimiseen tervahöyryyn.” (WL 17.7.1929)

Vuonna 1929, kieltolain aikaan, pirtua piiloteltiin milloin kalisuolasäkkien sisään (Kuopiossa), erityisiin pirtuliiveihin (Varkaudessa) tai pianon sisustaan (Helsingissä). Varkauteen pirtua kuljetettiin etenkin kivihiililastien mukana laivateitse. Pirtupöntöt piilotettiin Kosulanniemessä toimineen satama-alueen varastoihin tavaran lastauksen yhteydessä ja pimeän laskeuduttua saalis toimitettiin eteenpäin jälleenmyyjille tai uuteen piiloon. Kun poliisi sai salakuljetuspisteen tietoonsa, viinalasteja alettiin jättää joko lähiseutujen saariin tai ns. torpedoiksi avovedelle.


Taipaleen kanavalla salakaupan toimittajat, trokarit ja ostajat, käyttivät ennalta sovittuja tuntomerkkejä: musta baskeri oli ostajan ja tukkumyyjän tunnus, kun taas Nokian musta sadetakki merkitsi myyjää. ”Tuletko Kotkasta?” toimi tunnuslauseena.

Varkaudesta pirtua kuljetettiin eteenpäin Leppävirralle ja Kangaslammille maanteitä pitkin. Tapio Kautovaara kertoo tapauksesta, jossa poliisit järjestivät tien sivuun väijytyksen saatuaan vihiä trokarien reitistä. Tarinan mukaan poliisin näytettyä autolle pysähdysmerkkiä, autosta singottiin poliisin jalan juureen 10 litran pirtukanisteri, joka puolestaan siirtyi nopeasti piiloon. Vahdissa olleelta poliisilta kysyttiin, miksi tämä ei pysäyttänyt trokareita, johon tämä vastasi käsiään levitellen olleensa hengenvaarassa, kun päälle olivat ajaa.


                                                                         ***            


Vuonna 1929 pidätettiin Varkaudessa muutamakin murtovaras:


Ammattivaras pidätetty Warkaudessa.


Tehnyt kolttosiaan eri paikkakunnilla ja käynyt varastamassa Venäjälläkin.


Kuluvan marraskuun 3 p:nä pidätettiin Warkaudessa juopumuksesta eräs mies, joka täällä samoin kuin aikaisemmin Savonlinnassakin oli ilmoittanut nimensä väärin, mutta kun samaan aikaan sattui Warkauteen lääninrikosetsivä Ingertilä, joka tunsi miehen samaksi, joka aikaisemmin oli ollut Savonlinnassa, tunnustikin mies ilmoittaneensa väärän nimen sekä sanoi oikean nimensä olevan sekatyömies Juho Sinijoi Salmin pitäjän Mantsinsaaren kylästä. Kun epäiltiin, että S. olisi syyllinen eräisiin Savonlinnassa tehtyihin varkauksiin, ryhdyttiin häntä sen johdosta kuulustelemaan, jolloin hän tunnustikin tehneensä kyseenlaiset rikokset ja lisäksi anastaneensa Warkaudessa kuluvan kuun 2 pnä eräästä moottoriveneestä magneeton.


Mies kertoi lisäksi, että hän oli Salmissa viime touko-kesäkuun vaiheissa varastanut nuorisoseuran talosta teekeittiön (samovaarin) ja hellan ja paennut sen jälkeen Neuvosto-Venäjälle, jossa taas teki varkauksia ja joutui niiden tähden Shpalernajan vankilaan sekä lopulta sieltä karkoitetuksi takaisin Suomeen.” (WL 9.11.1929)

Edellisen kuukauden aikana puolestaan napattiin miesten takkeja, talvipalttoita ja housuja lukituista varastoista varastellut työmies, joka toimitettiin välittömästi Kuopion lääninvankilaan (WL 16.10.1929).

                                                                         ***


1950-luvulla rikollisuus näyttää muuttaneen suuntaa hivenen vakavampaan päin. Kuvassa rikospoliisi tutkii murtovarkaiden saalista vuoden 1955 maaliskuussa.

                                                                           ***


Tiina Nissinen


Lähteinä:
 
Warkauden Lehti 1929-1930.
Tapio Kautovaaran Lisäjuttuja Varkauden historiaan, nro:t 59-61, 1984. 

Kuva: Valokuvaamo Jäniksen kokoelma, 1955.  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti