Kun Metsäkansa ja museokävijät kohtaavat osa 2

Jatketaan museokävijöiden kommenteilla vielä kolmen kuvan verran.Metsäkansa possakassa eli vuokranmaksutyössä Salahmin kartanon pellolla.
Sirpillä leikattu vilja sidotaan lyhteiksi ja kuivataan kuhilailla. Työpäivä oli 12-14 tuntia.
Salahmi, Vieremä, v. 1910.
Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström


Tähän kuvaan liittyy sympaattinen kävijän kertoma tarina. Nainen kiinnitti huomionsa kuvassa näkyviin essuihin, esliinoihin. Hän muisti, miten oli pikkutyttönä mennyt kouluun ja siellä kaikki tytöt olivat essut päällä. Häneltä kysyttiin, miksei hänellä ollut sellaista. Kotiin päästyään tyttö pyysi äitiä tekemään esliinan, kun kaikilla muillakin oli.

Essun muisteleminen hymyilytti naista. Mietittiin yhdessä, miten kätevä se onkaan ollut suojatessaan vaatteita.Isoisä, isä ja poika metsätöissä. Pukkila, Ristiina, v. 1914.
Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström


Tämä kuva saa monen, miehen ja naisen, tunteet pintaan. Surkutellaan, koska pikkupoika on isän kanssa metsällä ilman hanskoja ja paljaat sääretkin pilkottavat nahkasaappaiden lomasta. Todetaan kuitenkin, että onneksi pojalla on sentään lämpöisen näköinen karvahattu päässään.Karhulan yhtiön entinen metsäpomo Kokkosen mahtavaa perhettä, jossa jo aluksi 11 lasta jonossa.
Kotajärvi, Kiuruvesi, v. 1924.
Varkauden museon kuva-arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström


Tämä hauskasti sommiteltu kuva entisen metsäpomon isosta perheestä herättää huomiota. Kävijät kommentoivat rivissä seisovaa perhettä, lasten lukumäärää, vaatteita, ilmeitä. Tämä, kuten pari muutakin näyttelyn perhekuvaa, kertoo hyvin ajastaan: lapsia tehtiin työntekoon sekä vanhuutta ja lapsikuolleisuutta silmällä pitäen, vankat ruumiinrakenteet kielivät raskaasta työstä, hienot vaatteet ja talo varakkaammasta perheestä, aikuisten pituus ravinnosta...

Kuten kuvista voi huomata, Ekströmin otokset ovat todellakin dokumentteja ajastaan. Ne avaavat työtapoja, asumista, pukeutumista ja perhe-elämää. Tarkalle katsojalle ne tarjoavat myös kansatieteellistä tietoa. 


Maria


Kommentit