Teollisuuden tekijät II, Erik Längman

VARKAUDEN TEOLLISUUS 200 VUOTTA

 

 Liikekumppanukset Längman ja Wahl 1834-1846 

 

Helsinkiläinen suurliikemies Erik Johan Längman ja viipurilainen kauppahuoneen omistaja Paul Wahl ostivat Varkauden ruukin Gustaf Wreden perikunnalta 9. joulukuuta 1834. Wreden aikana ruukki ei ollut tuottanut toivottua tulosta ja hänen kuolemansa jälkeen jo rakennetut ruukin rakennukset olivat päässeet rapistumaan. Mutta Längmanilla ja Wahlilla oli tästä huolimatta suuria suunnitelmia ruukin varalle. Heidän ajatuksenaan oli perustaa ruukkitoiminnan rinnalle sahaliike, joskin tämä suunnitelma oli ollut jo Wredelläkin. Sahateollisuudesta saisi polttoaineeksi sahausjätteitä ja saha toisi laaja-alaisuutta, joka vähentäisi taloudellista epävarmuutta. Wreden aikana ruukin epäonnistumisen syyksi katsottiin etupäässä se, että lähijärvien malmi oli laadultaan huonoa. Ratkaistakseen tämän Längman ja Wahl esittivät kuljetussuunnitelman aina Kuopion ja Iisalmen järvistä asti.

Wahlin ja Längmanin suunnitelmat eivät jääneet toteutusta vaille. Erik Johan Längman muutti itse Varkauteen ja ruukilla aloitettiin vilkas rakentaminen hänen valvomana. Huruskoski padottiin, rakennettiin uusi masuuni, toinen ahjo, nippu- ja naulavasara sekä hiilimiilut että saha. Längman kävi itse tutustumassa Ruotsissa raudan valmistusta ja vuonna 1839 Varkauteen saapuikin ruotsalaisia ammattimiehiä, mm. ruukin hoitajana Värmlannissa toiminut Johan Ernst August Boije, jonka johdolla uudistuksia tehtiin.

Varkauden ruukki kärsi vastoinkäymisistä myös Längmanin aikana. Järvimalmin laatu ei vieläkään riittänyt, vaikka kauempaa tuotu malmi oli parempilaatuista kuin lähivesien. Lisäksi ruukki paloi 1839, sekä vuonna 1840 tulipalo hävitti osan vasaralaitosta. Längman ei kuitenkaan luovuttanut ja vuonna 1845 hän pani alulle konepajan ja valimon rakentamisen. Kyllästyneenä vastoinkäymisiin Längman myi osuutensa ruukista Paul Wahlille vuonna 1846.

Ruukinpatruuna Erik Johan Längmanin rakennuttama talo, joka kulki koko historiansa ajan Längmanin talon nimellä. Talossa toimi sen olemassaolon aikana mm. apteekki, posti sekä Varkauden ensimmäinen pankki. Kuva: Varkauden museon arkisto, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström

Erik Johan Längman

 

Längmanilla oli jo ruukin ostohetkellä paljon kokemusta liiketoimista nuoresta iästään huolimatta. Längman syntyi 24.5.1799 ja oli siis Varkauden ruukin ostohetkellä vain 35 vuotias. Ennen ruukin ostoa Längman oli tehnyt suurisuuntaisen konkurssin vuonna 1829 ja loistavasti alkanut kauppiaan ura Helsingissä oli päättynyt näin epäonnisesti, jonka jälkeen hän siirtyi Kuopioon kokeilemaan onneaan.

Ostettuaan Varkauden ruukin yhdessä Paul Wahlin kanssa Längman muutti Varkauteen asuen Päiviönsaarella vielä 1970-luvullakin pystyssä olleessa Längmanin talossa. Längman ylläpiti Varkaudessa asuessaan mm. pyhäkoulua. Längman oli Kuopiossa asuessaan tutustunut J. V. Snellmaniin ja piti kansansivistystä tärkeänä. 

Ruukin tappioiden myötä Wahlin ja Längmanin välille syntyi kiistoja. Längman luovutti ruukin omistuksen kokonaan Wahlille 3. joulukuuta 1846. Kauppaehdoista oli kova vääntö ja sopimuksen teon jälkeenkin sukeutui asiasta pitkällisiä oikeusjuttuja. Tällä sopimuksella päättyi kuitenkin Längmanin aika Varkaudessa. Hän suuntasi liiketoimintansa tämän jälkeen puutavarakauppaan ja sahaliikkeeseen. Hänen liiketoimensa ulottuivat miltei koko maahan sekä Ruotsiin asti. Erik Johan Längman kuoli poikamiehenä ja testamenttasi omaisuutensa Suomen ja Ruotsin kansoille. Suomen Kulttuurirahaston yhteydessä toimii neljä Längmanin nimeä kantavaa rahastoa.

-Hilkka


Kommentit