Miltä vuodelta tämä kuva on?

Tämä on kysymys, jota paljon esitetään museolle. Milloin tämä kuva on otettu, milloin Varkaudessa näytti tältä. Kuvien ajoittamiseen on muutamia helppoja kikkoja, jotka voi muutamalla vuosiluvulla handlata. Varkaudesta olevien kaupunkivalokuvien ajoittamiseen kuvan sisällön avulla on onneksi muutamia isoja ja helppoja maamerkkejä.

Ilmakuva Varkaudesta, etualalla Pirtinniemi, taustalla Päiviönsaari ja Kommila
Ilmakuva, jossa etualalla Pirtinniemi ja taustalla tehtaat ja Kommila. Huomaa myös taustalla näkyvä Puurtilan silta. Kuva: Varkauden museot, Valokuvaamo Jänis
 

Suurin ajoittamista helpottava rakennus on vesitorni. Se häämöttää uskomattoman monen valokuvan taustalla ja paljastaa aina silloin, että valokuva on otettu vuoden 1954 jälkeen. Vesitorni saattaa näkyä Kommilasta otetun kuvankin taustalla ja ilahduttaa aina.

 

Fiksu saa vihjeitä ajoitukseen rekisterikilven värin tai automallien perusteella, mutta koska taustalla on Vesitorni, kuva on varmasti vuoden 1954 jälkeen otettu. Kuva: Varkauden museot, Valokuvaamo Jänis

Päiviönsaaresta olevissa kuvissa helpoin ajoittaja on korkeimpana ja näkyvimpänä rakennuksena happotorni. Kuvat, joissa tehdas on selvästi näkyvissä, on helpoin ajoittaa happotornin ja sen jalkojen määrän perusteella. Happotorni on rakennettu 1923 ja se korkeana rakennuksena kuten vesitornikin näkyy kyllä, jos kuvan suunta on sinne päinkään. Happotornissa on vielä se hyvä ominaisuus, että sitä on muunneltu vuosien saatossa. Selluloosatehtaan laajennuksen yhteydessä siihen rakennettiin kolmas jalka 1930-31, jonka tarkkaan katsoen kuvista yleensä pystyy huomaamaan. Neljännen jalan eli nykyisen kaltaisen ulkomuodon torni saa 1959. 

Happotorni 1923-1930. Kuva: Varkauden museot, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström
Happotorni 1930-1959. Kuva: Varkauden museot, A. Ahlström Oy:n kokoelma/ Ivar Ekström


Happotorni 1959 jälkeen. Kuva: Varkauden museot,Valokuvaamo Jänis

Toinen helppo ajoittaja tehtailla on Aallon saha, josta saa kolmenkymmenen vuoden haarukan, jos se näkyy kuvassa. Aallon suunnittelema saha rakennettiin 1948 ja purettiin 1977.

Varkauden tehtaiden Alvar Aallon suunnittelema saha erittäin tunnistettavine piirteineen näkyy tässä esimerkillisesti, mutta kuinka moni huomaa horisontissa häämöttävän Vesitornin? Kuva: Varkauden museot, Valokuvaamo Jänis

Muita helppoja maamerkkejä on sillat. Pirtinniemen uuden sillan näkyminen kuvassa ajoittaa kuvan vuoden 1975 jälkeiseksi ja näkyy todella monen kuvan taustalla. Puurtilan silta korkeana siltana taas näkyy kauas ja ajoittaa kuvan vuodelle 1972 tai siitä eteenpäin.

 

Pirtinvirran sillan rakennustyömaa. Kuva: Varkauden museot, Pentti Kauppinen

Ja tätä peliä voi pelata ihan millä rakennuksella tai tielinjauksella tai millä tahansa yksityiskohdalla, minkä sattuu tietämään tai vaikka lapsuudestaan muistamaan. Esimerkiksi Kauppakadun kuvien ajoittaminen sen perusteella, missä mikäkin liike on tai minkälainen kyltti sillä on, on aivan oma taiteenlajinsa ja monesti varkautelaiset on siinä todella hyviä.

Taulumäen tori ja Kauppakadun eli silloisen Mikkelintien pää. Kuva: Varkauden museot, Valokuvaamo Jänis

Lisää kuvia katseltavaksi osoitteessa piipunjuurella.finna.fi

Hilkka

Kommentit