Piipunjuurella muutti Finnaan

Forssan museon, Rauman merimuseon, Valkeakosken museoiden ja Varkauden museoiden yhteinen Finna-näkymä avautui yleisölle 9.10.2020 osoitteessa piipunjuurella.finna.fi 

Vuodesta 2014 palvellut piipunjuurella.fi jäi historiaan, kun Piipun juurella -museoiden kokoelmatieto siirtyi finna.fi -palveluun. Kolmen museon kimppa täydentyi neljäksi, kun saimme mukaamme myös Rauman merimuseon kokoelmat. Tarinoita piipun juurelta-palvelussa on julkaisuhetkellä noin 67 000 valokuvaa, museoesinettä ja taideteosta. Digitoitu kokoelma karttuu ja tarkentuu jatkuvasti.

Neljän museon hallussa on merkittävä määrä Suomen teollisuusperintöaineistoa, jotka kertovat tarinoita ihmisistä, yhteisöistä, tehdastyöstä ja vapaa-ajasta. Varkauden museot tallentaa Varkauden monialaisen teollisuuden historiaa, erityistä kokoelmissa on yksi Suomen suurimmista valokuvakokoelmista, Forssan museolla on mittavat teollisesti painetun tekstiilin kokoelmat 1800-luvun lopulta vuoteen 2009, ml. Finlaysonin kuosikokoelmat, Valkeakosken museoilla Visavuoren museosäätiön Kari Suomalaisen pilapiirrosten kokoelma ja Rauman merimuseolla merimiesten henkilökohtaiset, elämästä merellä kertovat aineistot, matkamuistoista kirjeiden kautta valokuva-albumeihin.

Finna.fi on valtakunnallinen hakupalvelu, josta löydät aineistoja suomalaisista arkistoista, kirjastoista ja museoista. Finna.fi  tuo yhden ja saman haun alle suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden digitoidut aarteet. Jo nyt verkossa on saatavilla yli kaksi miljoonaa digitoitua aineistoa ja määrä kasvaa jatkuvasti. 

Mitä muuttuu?

No, ainakin hakutoiminnot monipuolistuvat. Video hakutoiminnoista löytyy Finnan youtubesta. Linkin takaa löytyy muitakin hyviä ohjeita Finnan monipuoliseen käyttöön. 

Kirjautumalla Finna-palveluun voit tallentaa ja jakaa suosikkiaineistosi, tai tallentaa hakuhistoriasi. Kirjautuminen onnistuu vaikka omalla Lumme-kirjastojen kirjastokortilla tai muulla yleisen kirjaston kortilla. Voit myös luoda oman Finna-tunnuksen. Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. 

Uutena palveluna nyt voit käyttää myös Finna Street-toimintoa, joka vie vanhojen kuvien tarkastelun aivan uudelle tasolle, sillä se hakee historiallisia kuvia sijainnin perusteella. Haku toimii parhaiten kaupungeissa ja ulkosalla, mutta sitä voi käyttää neljän seinän sisälläkin. Miltä sinun ympäristössäsi on näyttänyt historian saatossa?

Ehkä upein piirre käyttäjän kannalta Finnassa on se, että se linkittää meidänkin museon aineiston osaksi suurempaa kokonaisuutta. Paikkahaun, asiasanoituksen tai muun rajauksen kautta näet muidenkin museoiden, arkistojen ja kirjastojen Varkauteen liittyvän aineiston. Voit tutustua erilaisiin aihepiireihin, aikakausiin tai paikkoihin yhdessä ja samassa palvelussa. 

Varkaudenkin aineisto päivittyy jatkuvasti. Tällä hetkellä työn alla on Varkauden teollisen historian kuva-aineistoa Varkauden teollisen perinnön tutkimushankkeen aineistoksi.

Tervetuloa Piipun juurelle!

Hanna-Kaisa

Kommentit