Lahjoitetun esineen polku


Meiltä on kysytty lahjoitetuista esineistä esimerkiksi siitä, tulevatko ne heti näytteille. Ja jos ei, niin minne ne sitten joutuvat? Käyn tässä läpi koko prosessin. 

Luettelointiin kuuluu, että esineen vastaanottajan täytyy sisäistää lahjoituksen merkitys. On ihania, arvokkaitakin esineitä, ilman tarinaa, tietoa omistajasta. Harmittaa kertoa, ettemme voi ottaa vastaan esinettä. Syy voi olla myös kokoelmista löytyvä samanlainen esine. Esine itse sisältää tietoa. Leimat, kilvet tai ommellut merkit voivat raottaa taustaa.  


 Kun haluat lahjoittaa museon kokoelmiin:

Ota ensin yhteyttä museon henkilökuntaan soittamalla tai sähköpostilla.
Kerro esineestä.
Kirjaa ylös esineen historia ja ihmiset, jotka liittyvät esineeseen.
Onko sinulla valokuvia, joissa lahjoitettava esine on käytössä.
Sinä lahjoittajana olet myös tärkeä!

Esineet julkaistaan rajoitetuin tiedoin netissä (piipunjuurella.finna.fi). Siihen mitä julkaistaan, voi lahjoittaja kuitenkin vaikuttaa määrittelemällä salassa pidettävät asiat salassapitosopimuksessa. Sopimuksen voi myös rajata koskemaan osaa lahjoitusmateriaalista. Tiedot kirjataan LAHJOITUSSOPIMUKSEEN joka sitoo lahjoittajaa ja museota.


Päänumero

Diaarikirjaan merkitään esineen lahjoituspäivämäärä, diaarinumero ja lahjoittajan tiedot. Diaarinumero on lahjoituksen päänumero. Kuvan 5289 lahjoitukseen kuuluu useita esineitä, ne merkitään alanumerolla. Esine löytyy numerollaan luetteloinnin ja digitoinnin jälkeen myös https://piipunjuurella.finna.fi/ -sivustolta.


numero 1

Numerointi ja puhdistus

Esine puhdistetaan ja pakastetaan -30 asteessa. Puhdistukseen vaikuttaa materiaalin kestävyys. Tekstiileitä puhdistetaan vesipesulla, mutta villasta valmistetut tekstiilit saavat myös lumipesuja. Tekstiileissä olen korjannut mm. ryijyjen loimi- ja kudelankoja sekä ommellut tukirakenteita ryijyihin. Suurennuslasia tarvitaan niin korjauksissa kuin esineen numeroinnissa. Numero maalataan tai ommellaan esineeseen.

Kuvaaminen

Esineiden kuvaaminen on hauskaa ja joskus monimutkaistakin. Kuvamäärä riippuu yksityiskohtien määrästä. Yleensä pari kuvaa riittää.  Isoja esineitä voi olla mahdoton siirrellä, joten ne kuvataan sijaintipaikallaan.   Kuvaaminen ja kuvien käsittely lisää työn monipuolisuutta entisestään. Kahta samanlaista päivää ei ole!


Luettelointi

Luetteloinnissa kaikki koottu tieto yhdistyy. Esineen tietoihin liitetään lahjoittajan kertomukset, kaikki mahdollinen kuvamateriaali ja tarkka kuvaus esineestä. Lahjoitukseen voi liittää perheen asumiseen ja ammattiin liittyvää paikallistietoa.

Materiaalit tutkitaan ja esine mitataan. Kuvailu voi olla esimerkiksi tällainen:

Musta villakankaasta valmistettu puku, housut ja takki. Kankaan sidos palttina. 
Takki: Kaulus: Lovikaulus Sivutaskut 2 kpl kahden kantin taskut, joissa kansi  Rintatasku: Kahden kantin tasku. Povitaskut 2 kpl oikealla. Napitus: Yksirivinen, nappeja 3 kpl. Musta vuorisilkki etu- ja takakappaleissa. Hihoissa valkoinen vuorisilkki. Jatkuu lomakkeella

 

 

Pakkaaminen ja säilytys

Esineet pakataan happovapaasta pahvista valmistettuihin tukeviin laatikoihin. Laatikon koko määräytyy esineen mukaan. Kaikkia esineitä ei voi pakata, vaan ne sijoitetaan suojattuna arkiston hyllyille. Seinätekstiilejä, jotka rullataan silkkipaperiin, säilytetään erillisissä vetokehikoissa. Kaikki tekstiilit tuetaan silkkipaperilla mm. saumoista, ja pakataan väljästi laatikoihin.

Se miten löydämme esineen suuresta varastosta, on digitoinnin ja asiasanoihin (YSA-Yleinen suomalainen asiasanasto) perustuvan hierarkian ansiota. Toimivan järjestelmän kehittelimme omalla porukalla!Kirjoittanut Maire KolariKommentit