Millainen voisi olla varkautelaisten uusi museo?

Joulukuussa 2020 Varkauden kaupunginvaltuusto teki päätöksen Varkauden Tehtaan koulun peruskorjaushankkeesta museoiden, Soisalo-opiston, kulttuuripalveluiden ja vapaan kentän yhteisölliseen käyttöön. Museoille päätös oli historiallinen ja avasi monia solmuja ja toi meidät toden teolla uuden eteen. Vuosien suunnittelussa päästään viimein askel konkretian suuntaan. Olemmehan toimineet väliaikaisratkaisussa 12 vuoden ajan odottaen päätöksiä.

Tehtaan koulu täyttää vuonna 2024 kunnioitettavat 100 vuotta. Mitähän arkkitehti
Lindahl toivoisi rakennukseen tulevaisuudelle?


Suomen kulttuurirahasto tukee uuden museon suunnittelua Museovisio-apurahalla, joka mahdollistaa uuden museokonseptin suunnittelun ihan uudella tavalla. Mutta millaista museota rakennamme?

Varkauden museoiden strateginen ja toiminnallinen tavoite tiivistyy yhteen lauseeseen: varkautelaisten yhteinen museo. Sitä me haluamme olla, varkautelaisten avoin kohtauspaikka, niin fyysisessä museossa, kuin verkossakin. Haluamme olla kokoaja, kannustaja ja innostaja. Asiakaspalautteessa muutama vuosi sitten meitä kuvattiin sanoilla: Rento jopa hassutteleva museo. Niin, asiakasta lähellä ja asiakkaiden kanssa, siinäpä toiminnan ydin.

Tehtaan koululle rakentuu tulevien vuosien aikana tila mielekkäälle tekemiselle, harrastamiselle ja osallistumiselle, sekä museon kannalta olennaisena kulttuuriperinnön äärelle pääsemiseen. Varkauden teollinen perintö ja Vanha Varkaus-alue ovat toiminnan itseisarvoisia lähtökohtia, mutta ei ainoita. Nykyisissä tiloissa museoiden taidekokoelmat ovat pysyneet visusti varastossa tai korkeintaan niitä on sijoitettuna kaupungin eri yksikköjen tiloihin. Tehtaan koulu avaa mahdollisuuden taiteen esittämiseen, sen luokse pääsemiseen, taiteen harrastamiseen aivan uudella tavalla. 

Syyskuussa 2020 Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä Tehtaan koulun puutarhassa
julkistettiin Happy :D Kunta -hankkeen nuorten tuottama yhteisötaideteos


Kulttuurihistorian ja taiteen vuoropuhelu, kulttuuriperinnöstä ammentavan, uuden kiinnostava taiteen luomisen edistäminen ja kulttuuriympäristöissä tapahtuva taide ovat avaintermejä kuvaamaan uuden museon taidekenttää. Taidemuseon tehtävä on toki itseisarvoisesti säilyttää, tutkia ja kerätä taidekokoelmaa ja tuottaa näyttelyitä, mutta mitä taidemuseon tehtäväkentässä voisi olla osallistumista lisäävää ja asiakkaiden kanssa tehtävää työtä? Tai kuinka taidemuseo voi tukea taiteilijuutta ammattina ja taiteen saavutettavuutta myös taitelijan näkökulmasta.


Rakel Kansasen testamenttilahjoitukseen perustuva taidekokoelma on pieni suuri aarre. Anton Lindforssin
omakuva pääsee pitkästä aikaa esille kesän 2021 kesänäyttelyyn Poseerauksia.


Museoilta on toivottu ja siltä odotetaan toimimista kohtaamispaikkana. Samalla halutaan myös museon tulevan ulos seinien sisältä. Varkauden museot vaalii myös julkisen taiteen kokoelmaa, joka levittäytyy ympäri kaupunkia. Uusimpia ns. prosenttitaidehankintoja ovat Waltterin koulun Varkauden historiasta ammentavat teokset, jotka ovat Jarkko Liutun käsialaa. Tänä vuonna toteutetaan myös Hyvinvointikeskus Aallon pihamaalle Lars Holmströmin teos Elämän kehrä. 

Jarkko Liutu Waltterin koulun teosten julkistamistilaisuudessa keväällä 2018.

Pysyvän julkisen taiteen lisäksi tulevaisuuden taidemuseo voisi edistää myös väliaikaiseksi tarkoitetun taiteen ja taideprojektien toteutumista kaupungilla, puistoissa ja vaikka katujen ja teiden varsilla. Onhan jo nyt esimerkiksi nykyisen museon vessat valjastettu taideteoksiksi, jotka on toteutettu yhdessä koulujen kanssa. Monena kesänä myös kesän taidenäyttelyt ovat levittäytyneet kaupungille. Taiteen saavutettavuutta on sen eläminen mukana arjessa ja arjen ympäristöissä, vaikka sitten siellä vessassa.

Museoiden naistenhuoneen viidakko on silloisen yhdeksäsluokkalaisen Iiris Laineen luomus


Hanna-Kaisa


P.S. Haluaisitko sinä olla osa uuden museon kehitystyötä ja taiteen parissa tehtävää työtä? Hae meille töihin: https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/intendentti-vrk-03-6-21/ Kommentit