Muuttuva maailma ja vaihtuva Varkaus

Pari vuotta sitten eräs Pohjois-Karjalassa asuva ystäväni lähti Helsinkiin Flow-festivaaleille katsomaan Iggy Popin keikkaa. Maalaispoikana tämä ystäväni hieman vieroksui ajatusta ”hipsteri-kemuista”, mutta koska Iggy oli pakko nähdä, niin sitten mentiin vaikka Flow:hun. Palattuaan ystäväni kertoi hämmästelleensä miksi ”kaikki näyttivät samalta kuin amikset 90-luvulla Tohmajärvellä”. Pilottitakki, levikset ja lenkkarit olivat taas kova sana. 

Pukeutumisen suhteen muoti tuntuu olevan syklistä, mutta tapakulttuurin tai tekniikan osalta näin ei aina ole. Seuravaksi tarkastellaan hieman, miten edellä mainitut seikat ovat näkyneet 70-luvun Varkaudessa.


Työmiehet Hedman ja Samiselkä poseeraavat VaPa (Varkauden Paperi)-hankkeen työmaalla. taustalla tuttu voimalaitos. Leveät lahkeet ja korkeat kaulukset ovat taas muodissa, kuten ne olivat myös vuonna 1976. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma.


Seuraavissa kuvissa ollaan saman työmaan konttorissa:


Nykyään lankapuhelimia hakiessa on syytä kääntyä jo museoiden puoleen. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma


Kahvi on ja pysyy suomalaisen työntekijän voimanlähteenä, ja sitä kuluu noin 1100 kuppia vuodessa per asukas. 1970-luvulla nykysuosion pohjana toimivat kahvinkeittimet ja vakuumipakkaukset löivät läpi. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma


Miehen työpöydällä on pari ”norttiaskia”. Sata vuotta sitten suomalaiset olivat maailman ahkerimpia sauhuttelijoita, ja esimerkiksi maatalousasiantuntijat rohkaisivat väestöä kasvattamaan itse tupakkaa. Vielä 1970-luvulla tupakointi sisällä oli normaalia, ja vaikkapa verotoimistossa piipahtaessa saattoi oven takana odottaa verokarhun lisäksi sankka tupakansavu. Filtteritöntä North Statea oli tapana kutsua "karvapersenortiksi".

Käänteen tekevästä tupakkalaista päätettiin samana vuona kuin tämä kuva on otettu (1976). Laki esimerkiksi kielsi savukkeiden myynnin ”ilmeisesti alle 16-vuotiaille henkilöille” ja tupakoinnin kouluissa, päiväkodeissa ja kulkuneuvoissa. (VR:n kaukojunien tupakkakopit poistuivat tosin vasta 2013).

Sähkökonekirjoittimet, laskukoneet, pöytäpuhelimet ja mappirivistöt ovat vaihtuneet läppäriin, älypuhelimeen ja pilvipalveluihin. Isot ja näyttävät silmälasit sen sijaan ovat kova sana taas. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma.


Lee Cooper valloitti Suomen 70-luvulla, kun tunnetun englantilaismerkin vaatteita ryhdyttiin valmistamaan Keski-Suomessa, Keiteleellä. Bilateraalikauppa itään oli tuottoisaa, mutta Suomessakin Lee Cooperia nähtiin jopa tasavallan presidentti Mauno Koiviston päällä. 

Työmies Keijo Tarvainen kujeilee kesällä -76 päässään suojakypärä, jossa on paremmin farkkutuotteistaan tunnetun Lee Cooperin tarra. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma

Entisaikojen rakentamista ja teollisuutta on usein kritisoitu siitä, ettei ympäristönäkökulmaa ole otettu huomioon. Nykyään asiat ovat senkin suhteen toisella tolalla, mutta jo paperikone PK 4:n yhteyteen rakennettiin selkeytinaltaita, joissa puhdistettiin tehtaan tuottamaa jätevettä. Kuvaaja on merkinnyt kuvien yhteyteen kuvatekstiksi: "Ympäristönsuojelu". Tämänkään asian suhteen Varkaudessa ei ole eletty kivikautta 70-luvulla.

Kuvassa oikealla oleva mieshenkilö on pukeutunut Adidaksen ikoniseen kolmeen raitaan, joka on tänäkin päivänä varsinkin nuorison parissa ehkä suositumpi kuin koskaan. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma

Tiettävästi saksalaisen Adidaksen perustanut Adi Dassler huomasi vuonna 1952 Helsingin olympialaisissa tyylikkäät kotimaiset Karhu-kengät, joista löytyi jo tuolloin tuttu raitakuvio. Tämä alun perin suomalainen brändi myytiin pikkurahalla ja muutamalla viskipullolla saksalaisille. 

Nykyään Lee Cooperit ja Karhut tehdään Virossa ja Kiinassa. Joku saattaa muistaa Varkaudestakin Erosen tai varsinkin Eiserin vaatetuotannon. Aikoinaan tuhansia suomalaisia työllistänyt ala on pitkälti historiaa siinä missä lankapuhelimet tai edellisen kuvan ”diskomiehen” filmikamera. Toisaalta niin on myös yleinen sisällä tupakoiminen, jota en usko kovimpien nostalgikkojenkaan kaipaavan. Aikaa aikaansa kutakin.


Lopuksi vielä kaikkien rakennusurakoiden kohokohta: harjannostajaiset.

 Kuvassa ollaan paperikone PK4:n paperivarastossa kesäkuussa -67. Mitä ajatuksia se sinussa herättää, kun kuvaa pohtii käsiteltyjen teemojen pohjalta? Värikuvan on editoinut negatiivista valokuvaajamme Tuomas Toratti. Varkauden museoiden kuva-arkisto, Stora Enson kokoelma

Lisää kuvia 70-luvulta, Varkaudesta ja muodista osoitteessa: www.piipunjuurella.fi
 
-Simo


Kommentit