Kaupunkipuutarhan kesä

On aika kiittää kaupunkipuutarhalla käyneitä, kastelijoita ja sadon hakijoita. Jatketaan ensi kesänä! Onko sinulla jokin idea jostain kasvista, jota puutarhalle toivoisit? Olisitko sinä tai yhdistyksesi tai yhteisö innokas osallistumaan jollain tavoin kaupunkipuutarhan toimintaan. Kaikki ideat ja vapaaehtoiset otetaan ilolla vastaan. Tänä vuonna saimme taimia Perheentalolla kasvatetuista lasten istuttamista taimista, mukana olivat Lapsen kengissä ry Varkauden perheentalo, Warkautelaiset ry ja Äidit Varkaudessa. Kiitos yhteistyöstä! Mukaan iloiseen joukkoon toteuttamaan ensi vuoden kaupunkipuutarhaa mahtuu.


Kukkivia isoja auringonkukkia taustalla iso punatiilinen rakennus
Näin mahtavia olivat lasten istuttamat ja perheentalolla esikasvatetut auringonkukat kesän lopulla.

Erivärisiä retiisejä puutarhapenkillä
Retiisit
Kesän säät olivat kyllä enemmän kuin suotuisat puutarhalla, toki vaati valtavan työmäärän teiltä kaikilta kastelijoilta. Ensimmäinen sato puutarhalta oli tuttuun tapaan retiisit, jotka kasvoivatkin tänä vuonna oikein hyvin. Erikoisuutena olimme istuttaneet värilajitelman retiiseja. Niinpä retiisejä pullahtelikin keltaisia, valkoisia ja violetteja normaalien punaisten lisäksi. Paljoa syöjiä näille ei tunnu löytyvän, laitetaanko näitä ensi kesänäkin vai mitä me keksisimme tilalle?

Aitaan me yritimme saada tänä vuonna oikean köynnöskasvuston. No kaikki ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Perheentalolla lasten istuttamat liuskamiinanköynnökset ja ruusupavut kyllä lähtivät kasvuun, mutta osa ilmeisesti paleltui, osa kärsi kuivuudesta ja loput tukahtuivat voikukkien sekaan. Mitä tästä opimme, kaikki laitetaan astioihin. 

Metalliverkkoaita jonka juuressa kasveja
Ruusupapujen ja liuskamiinanköynnösten vielä terhakkaat alut aidan vieressä.
Metalliverkkoaitan nurkka jonka alareunassa iso ruukku täynnä kasvin alkuja
Ruukussa liuskamiinanköynnös kasvoi ihan iloisesti

Tämän kesän onnistuminen oli ehdottomasti kukat. Ruiskaunokkeja yritimme viimekin vuonna, jolloin niitä kukki tasan yksi, tänä vuonna pääsimme hiukan parempaan tulokseen. Nämä kukat auringonkukkien kera piristivät harmaimpanakin päivänä. Vaikka näistä nyt ei niin satoa tule, ellei kuivakukkiin innostu, niin ehkä nämä paikkansa puutarhalla ansaitsevat.

Paljon värikkäitä kukkia
Erivärisiset ruiskaunokit ja kehäkukat piristivät puutarhaa


Uutuuksina tänä vuonna kaupunkipuutarhassa kasvoi pinaattia, lehtimangoldia ja perunaa. Vanhoina tuttuina hyviksi todettuina sinne istutettiin avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, tomaattia ja lehtikaalia. Ja osa mansikoista selvisi talvesta, joten muutama mansikkakin sieltä kesällä löytyi. 

Vihreitä lehtimangoldin lehtiä kädessä
Puutarhan uutuus lehtimangoldi


Sadonkorjuuta on vielä hieman puutarhassa jäjellä vaikka kyllä kesä alkaa auttamatta olla ohitse. Kylmien öiden myötä lehtikaali on parhaimmillaan ja perunoitakin on nostamatta. Puutarhaa aletaan kuitenkin pikkuhiljaa pistää talvikuntoon. Nähdään puutarhalla taas ensi kesänä!
 
Auringonkukka lähikuvassa
 
-Hilkka


Kommentit