Ystävänpäivä, mikä ihana tekosyy!

Niin koitti Ystävänpäivä Varkauden museoilla! Vuonna 2021 korona vei tapahtuman mennessään, mutta tänä vuonna päätimme järjestää tapahtuman koronaturvallisesti ulkoilmatapahtumana. Ystävänpäivä on muodostunut Varkauden museoilla jo perinteeksi, ja vuosien saatossa siitä on muodostunut eri toimijoita yhteen kokoava yhteisöllinen tapahtuma. Tapahtuman kantavana voimana on vuodesta 2015 toiminut Varkauden Museoystävät ry. ja heidän toteuttamansa Pieni Rakkauskahvila. Pieni Rakkauskahvila esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran ystävänpäivänä 2016. Tämä vuosi ei tuonut poikkeusta ja saimmekin nauttia rakkaudellisista herkuista museoiden tunnelmalliseksi somistetulla takapihalla lumisateessa ja pikkupakkasessa Pienessä Pakkasrakkauskahvilassa.

Kuvassa on neljä nauravaista henkilöä seisomassa pöydän takan jossa on erilaisia leivonnaisia ja termospulloja kukikkaalla pöytäliinalla
Museonystävien Pienen Pakkasrakkauskahvilan
väki valmiina myymään makeat ja suolaiset herkut.

Ystävänpäivän tunnelmaa museoiden
takapihalla.

Pitkälti vapaaehtoisvoimin toteutettu tapahtuma sai minut pohtimaan osallisuutta ja yhteisöllisyyttä varkautelaisella twistillä. Vuosien saatossa museoiden Ystävänpäivä -tapahtumaa on ollut toteuttamassa vaihteleva kattaus varkautelaisia vapaaehtoisia, yhdistystoimijoita ja yrittäjiä, kaupunkiaktivisteja sekä tuttuja ja tuntemattomia. Tapahtuman tavoitteena on ollut ystävänpäivän henkeen luoda vuorovaikutusta varkautelaisten eri aloilla toimivien yhteisöjen ja museoiden yleisöjen välille, sekä mahdollistaa yhdessä tekemisen ja kokemisen hetkiä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta siis parhaimmillaan.

Mutta me emme olisi Varkauden museot, ellemme me pohjaisi tapahtumiamme ja toimintaamme varkautelaiseen historiaan ja kulttuuriperintöön sekä taiteeseen. Ystävänpäivänä 2022 sukelsimme varkautelaisten yhteiseen menneisyyteen yhteistyössä Varkauden Oppaat ry:n kanssa. "Romantiikkaa Vanhassa Varkaudessa" -kävelykierrokset esittelivät Tehtaan koulun ympäristön ja puutalokorttelin, sekä Päiviönsaaren alueen ja Kämärin aivan uudessa valossa, rakkauden valossa.

Varkauden Oppaiden Pirjo valmiina starttaamaan
Romantiikkaa Vanhassa Varkaudessa -opastukselle.

Yhteinen historiamme ja rakkaus kulttuuriperintöömme on liima, jonka voimalla yhteisömme kivijalka pysyy kasassa. Ja millainen kulttuuriperintö meillä onkaan ammennettavana ja jaettavana, nyt ja tulevaisuudessa! Varkautelaisten yhteinen kulttuuriperintö ei tule jäämään vain historian havinaksi, sillä luomme varkautelaisesta teollisuusperinnöstä ponnistavaa tulevaisuuden historiaa yhdessä joka päivä.

Ystävänpäivä rantautui Suomeen 1980-luvulla ja olemme ottaneet sen ilolla vastaan. Museonystävien tunnari ”Ystävä on museossa”, kuvaa vallan mainiosti sitä, mitä me museoillakin toivomme muistettavan ihan joka ikinen päivä. Ystävyys, yhteisöllisyys sekä yhdessä tekeminen ja kokeminen, ovat juhlimisen arvoisia asioita, vaikka sitten vähän hempeilyn merkeissä.

Sydämellisin terveisin!

Tytti

Kiinnostuitko Varkauden Museonystävät ry:n toiminnasta?

Lisätietoja löydät verkosta osoitteessa: 

https://www.varkaus.fi/museot/varkauden-museot/varkauden-museonystävät-ry


Kommentit